Stevia je i do 400 puta slađa od šećera, ne utječe na razinu šećera u krvi i ima vrlo nizak kalorijski broj pa se smatra bezkaloričnim zaslađivačem.

Stevia

Upotreba stevije kao zaslađivača, umjesto običnog šećera, ima brojne zdravstvene prednosti. Može pomoći kod mršavljenja, snižavanja krvnog tlaka, kontrole dijabetesa, sprječavanja određenih oblika raka, zaštite oralnog zdravlja, kod izgradnje kostiju i njege kože.

Stevia je i do 400 puta slađa od šećera, ne utječe na razinu šećera u krvi. Takoder ima vrlo nizak kalorijski broj pa se smatra bezkaloričnim zaslađivačem. Nema negativne nuspojave, a za razliku od običnog šećera, mogu je konzumirati i dijabetičari.

Diabetes

Stevia je idealna zamjena za obični šećer za dijabetičare i ljude koji paze na unos kalorija u svoju prehranu.

Za razliku od saharoze, od koje se sastoji uobičajeni stolni šećer, stevija zaslađuje hranu na sličan način kao šećer. Razlika je u tome što  sadrži steviozid, koji nije ugljikohidratni glikozidni spoj. Kad se steviozid razgradi, bakterije u debelom crijevu apsorbiraju čestice koje sadrže glukozu. Umjesto da se apsorbiraju u krvotok pa na taj načun ne utječu na razinu glukoze u tijelu.

Gubitak težine

Stevia ima vrlo malo kalorija i slađa je od šećera do 400 puta. Ovo znači da sasvim mala doza stevie može nadomjestiti obični šećer bez da unosimo hrpu kalorija, a manje kalorija znači manje kilograma.

Regulira krvni tlak

Glikozidi koji se nalaze u steviji koji mogu opustiti krvne žile i olakšati uklanjanje natrija iz tijela mokrenjem. To znači da se manje opterećuje kardiovaskularni sustav i uječe na smanjenje krvnog tlaka. Sve to može imati pozitivan efekt na zdravlje srca i spriječiti određena stanja kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udari.

Smanjuje razinu kolesterola

Istraživanja pokazuju da konzumacija stevie dovodi do značajnog smanjenja razine lošeg LDL kolesterola i triglicerida. Takoder dovodi do povećanja razine HDL kolesterola koji se smatra zdravm kolesterolom.

Oralno zdravlje

Dokazano je da stevia smanjuje stvaranje bakterija u ustima. Ova činjenica  čini ju popularnim dodatkom u zubnim pastama i vodicama za ispiranje usta. Za razliku od saharoze može utjecati na sprječavanje pojave karijesa i upale desni.

Koža

Stevia može biti korisna u borbi protiv kožnih oboljenja poput ekcema i dermatitisa.

[]
Have no product in the cart!
0